Cześć Globetrotterzy 🙂
Bardzo dawno mnie tutaj nie było.
Wróciłam i mam dla Was przepis na pyszne cynamonowo – kawowe ciacho, które w smaku przypomina mi słynne cinnamon roll 🙂
Moim zdanie sprawdzą się idealnie na śniadanie 🙂
Składniki na małą blaszkę (25 x 18):
Ciasto:
- pół szklanki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- cukier wanilinowy bądź ekstrakt z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 175 C.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy aż do połączenia się składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.
Czas na chrupiącą kruszonkę 🙂
W małej miseczce mieszamy pół szklanki cukru, pół szklanki rozpuszczonego masła, łyżkę świeżo zmielonej kawy, łyżeczkę cynamonu i 2 łyżeczki mąki.
Kruszonką posypujemy obficie wierzch masy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut.
W międzyczasie przygotowujemy lukier:
- szklanka cukru pudru
- 5 łyżeczek mleka
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy lukrem.
SMACZNEGO! 🙂
Redhead Globetrotter.