Ciasto cynamonowo – kawowe!

dnia

Cześć Globetrotterzy 🙂

Bardzo dawno mnie tutaj nie było.

Wróciłam i mam dla Was przepis na pyszne cynamonowo – kawowe ciacho, które w smaku przypomina mi słynne cinnamon roll 🙂

Moim zdanie sprawdzą się idealnie na śniadanie 🙂

Składniki na małą blaszkę (25 x 18):

Ciasto:

  • pół szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy bądź ekstrakt z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 175 C.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy aż do połączenia się składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.

Czas na chrupiącą kruszonkę 🙂

W małej miseczce mieszamy pół szklanki cukru, pół szklanki rozpuszczonego masła, łyżkę świeżo zmielonej kawy, łyżeczkę cynamonu i 2 łyżeczki mąki.

Kruszonką posypujemy obficie wierzch masy.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut.

W międzyczasie przygotowujemy lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 5 łyżeczek mleka

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy lukrem.

Coffee cake 2 rh

SMACZNEGO! 🙂

Redhead Globetrotter.

 

Dodaj komentarz