Czesć Globetrotterzy 🙂
Sezon na rabarbar w pełni!
Od dłuższego czasu staram się nie jeść słodyczy. Szperając w internecie wszędzie widziałam rabarbar!
Postanowaiłam na jeden dzień złamać moją zasadę „bez słodkości” i przygotować drożdżówki z rabarbarem, które jak się po upieczeniu okazało wcale nie są aż takie słodkie 😉
Ciasto na drożdżówki (przepis z bloga moje wypieki – lekko zmodyfikowany)
Porcja 6-7 szt.
- 270 g mąki pszennej (jeżeli ciasto nadal będzie się kleić dodajemy więcej mąki)
- 10 g suchych drożdży
- 1,5 łyżki miodu
- jajko
- 120 g mleka
- szczypta soli
- 35 g miękkiego masła
Mleko, miód i jajko mieszamy. Użyłam gęstego miodu, więc jeżeli taki macie nie rozpuszczajcie go do płynnej konsystencji. Mąkę mieszamy z drożdżami i wsypujemy do miski. Na końcu dodajemy sól i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dół miski podsypujemy delikatnie mąką by ciasto się nie przykleiło. Zostawiamy do wyrośnięcia (30min – 1 h). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (polecam te silikonowe – szybko się je myje i zajmują mało miejsca). Ciasto dzielimy na równe części, formujemy bułeczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem by trochę odpoczęły. Przy pomocy dna szklanki wykonujemy w drożdżówce wgłębienia by móc potem nałożyć tam farsz.
Czas na twaróg, rabarbar i kruszonkę:
Na pierwszy ogień idzie twaróg. Pamiętajcie by kupić ten tłusty. Na tą porcję drożdżówek wystarczy pół kostki. Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego 2 łyżeczki cukru migdałowego (może być też wanilinowy) by nadać mu aromat.
Rabarbar kroimy na krótkie słupki. Wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody i dodajemy 1-2 łyżeczki brązowego cukru. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać zdejmujemy rondelek z palnika.
Kruszonka czyli nie ma nic prostszego 🙂 Mąkę, masło i cukier mieszamy razem. Ja swoją kruszonkę robię zawsze na oko.
Do każdej drożdżówki nakładamy twaróg, rabarbar i kruszonkę 🙂
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.
SMACZNEGO!
Redhead Globetrotter.
Fenomenalne 🙂 Musi świetnie smakować!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję ! 🙂 Miłej niedzieli !
Programista w Kuchni zdjęcia na Twoim blogu – super !!
PolubieniePolubienie
Zjadłabym taką drożdżówkę! 🙂
https://buszujwkuchni.com/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Te drożdżówki to idealne przypomnienie lata 🙂 Super smakują też z malinami 🙂
PolubieniePolubienie