Rabarbarowo twarogowe drożdżówki z dużą ilośćią kruszonki!

dnia

Czesć Globetrotterzy 🙂

Sezon na rabarbar w pełni!

Od dłuższego czasu staram się nie jeść słodyczy. Szperając w internecie wszędzie widziałam rabarbar!

Postanowaiłam na jeden dzień złamać moją zasadę „bez słodkości” i przygotować drożdżówki z rabarbarem, które jak się po upieczeniu okazało wcale nie są aż takie słodkie 😉

Ciasto na drożdżówki (przepis z bloga moje wypieki – lekko zmodyfikowany)

Porcja 6-7 szt.

  • 270 g mąki pszennej (jeżeli ciasto nadal będzie się kleić dodajemy więcej mąki)
  • 10 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżki miodu
  • jajko
  • 120 g mleka
  • szczypta soli
  • 35 g miękkiego masła

DSC_0605_2.jpg

Mleko, miód i jajko mieszamy. Użyłam gęstego miodu, więc jeżeli taki macie nie rozpuszczajcie go do płynnej konsystencji. Mąkę mieszamy z drożdżami i wsypujemy do miski. Na końcu dodajemy sól i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dół miski podsypujemy delikatnie mąką by ciasto się nie przykleiło. Zostawiamy do wyrośnięcia (30min – 1 h). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (polecam te silikonowe – szybko się je myje i zajmują mało miejsca). Ciasto dzielimy na równe części, formujemy bułeczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem by trochę odpoczęły. Przy pomocy dna szklanki wykonujemy w drożdżówce wgłębienia by móc potem nałożyć tam farsz.

Czas na twaróg, rabarbar i kruszonkę:

Na pierwszy ogień idzie twaróg. Pamiętajcie by kupić ten tłusty. Na tą porcję drożdżówek wystarczy pół kostki. Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego 2 łyżeczki cukru migdałowego (może być też wanilinowy) by nadać mu aromat.

DSC_0607_2.jpg

Rabarbar kroimy na krótkie słupki. Wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody i dodajemy 1-2 łyżeczki brązowego cukru. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać zdejmujemy rondelek z palnika.

Kruszonka czyli nie ma nic prostszego 🙂 Mąkę, masło i cukier mieszamy razem. Ja swoją kruszonkę robię zawsze na oko.

DSC_0615_2.jpg

Do każdej drożdżówki nakładamy twaróg, rabarbar i kruszonkę 🙂

DSC_0617_2.jpg

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 min.

SMACZNEGO!

DSC_0622_2.jpg

Redhead Globetrotter.

4 komentarze Dodaj własny

  1. Fenomenalne 🙂 Musi świetnie smakować!

    Polubione przez 1 osoba

  2. Dziękuję ! 🙂 Miłej niedzieli !
    Programista w Kuchni zdjęcia na Twoim blogu – super !!

    Polubienie

  3. buszujwkuchni pisze:

    Zjadłabym taką drożdżówkę! 🙂

    https://buszujwkuchni.com/

    Polubione przez 1 osoba

  4. Te drożdżówki to idealne przypomnienie lata 🙂 Super smakują też z malinami 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz