Cześć Globetrotterzy!
Czas na kolejny makaronowy przepis 🙂
Makarony kocham tak bardzo, że Adem postanowił kupić mi na zbliżające się urodziny maszynkę do robienia makaronu 😉
Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, którego wcale nie planowałam. Otworzyłam lodówkę, wyjęłam składniki i powstało właśnie to makaronowe danie.
Produkty:
- paczka czarnego makaronu
- pół paczki mrożonego szpinaku
- 1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki 30%
- pół szklanki mleka
- sól, oregano
- płatki peperoncino (może być inna ostra papryka)
Ząbki czosnku podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (uważamy by ich nie spalić). Kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do czosnku. Gdy kurczak lekko się przyrumieni dodajemy na patelnię mrożony szpinak. W międzyczasie kroimy suszone pomidory. Dodajemy je na patelnię gdy szpinakowa masa połączy się z kurczakiem.
Śmietankę łączymy razem z mlekiem – wlewamy do szpinaku i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, peperoncino i oregano.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Nie odcedzamy go – ląduje prosto na patelni. Sos mieszamy z makaronem i gotowe 🙂
SMACZNEGO !
Redhead Globetrotter.