Kurczak curry z warzywami!

Cześć Globetrotterzy 🙂

Przyszedł czas na długo wyczekiwane curry z kurczakiem 🙂

Zanim zdecydowałam, że podzielę się z Wami przepisem wypróbowałam go 4 razy by receptura była idealna!

Porcja dla 4 osób:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie przyprawy „Czerwone Curry” od Knorr 
  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • opakowanie kiełków fasoli mung
  • słone orzeszki ziemne
  • 2 woreczki ryżu 
  • sól, ostra papryka w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowujemy wodę na ryż. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy ryż. Odcedzamy. Ryż zostawiamy w garnku pod przykryciem.

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek.

Cebulę i czosnek kroimy na małe kawałeczki (kształt nie ma znaczenia).

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do cebuli i czosnku.

Gdy mięso lekko się poddusi wsypujemy przyprawę czerwone curry. Mieszamy dokładnie tak by wszystkie kawałki kurczaka były w niej obtoczone. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Zostawiamy na średniej mocy palnika.

Marchewkę obieramy. Przy pomocy obieraczki do warzyw tworzymy długie paski. Dokładnie tak samo postępujemy z cukinią (nie obieramy jej).

Do kurczaka dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy marchewkę, po 5 minutach kiełki i na samym końcu cukinię. Zostawiamy na średniej mocy palnika na kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i ostrą papryką.

Do talerzy wykładamy ryż i kurczaka z warzywami. Posypujemy orzeszkami.

Curry2 (1 of 1)

SMACZNEGO!

Redhead Globetrotter.

 

 

 

Dodaj komentarz