Cześć Globetrotterzy 🙂
Chciałam napisać, że zawitała do nas wiosenna pogoda… I właśnie zaczął padać deszcz!
Mam nadzieję, że uda nam się rozjaśnić ten deszczowy dzień 🙂
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny pudding ryżowy!
Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie:
- dwóch woreczków ryżu Parboiled – firmy Kupiec
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżkę brązowego cukru
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Następnie wsypujemy ryż, cynamon oraz cukier. Mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika. Przykrywamy garnek przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu by ryż nie przykleił się do dna. Gdy konsystencja zacznie przypominać kleik oznacza to, że pudding jest gotowy.
Karmelizowana gruszka:
- 1 obrana gruszka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru
- sok z jednej cytryny
Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Przekrajamy na pół.
Na patelni przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy miód z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Do przygotowanego syropu wkładamy gruszkę. Dusimy aż lekko zmięknie.
Chrupiący kokos:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Na patelni prażymy wiórki kokosowe. Muszą mieć złocisty kolor.
Składamy pudding 🙂
Do miseczek wykładamy pudding, na wierzchu układamy gruszkę, posypujemy chrupiącym kokosem 🙂
SMACZNEGO!
Program Ambasadorski : #zdrowaradosczycia.
Redhead Globetrotter.