Pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką!

Cześć Globetrotterzy 🙂

Chciałam napisać, że zawitała do nas wiosenna pogoda… I właśnie zaczął padać deszcz!

Mam nadzieję, że uda nam się rozjaśnić ten deszczowy dzień 🙂

Zapraszam Was dzisiaj na pyszny pudding ryżowy!

pudding3 (1 of 1).jpg

Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie:

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Następnie wsypujemy ryż, cynamon oraz cukier. Mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika. Przykrywamy garnek przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu by ryż nie przykleił się do dna. Gdy konsystencja zacznie przypominać kleik oznacza to, że pudding jest gotowy.

Karmelizowana gruszka:

  • 1 obrana gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z jednej cytryny

Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Przekrajamy na pół.

Na patelni przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy miód z cukrem oraz sokiem z cytryny.

Do przygotowanego syropu wkładamy gruszkę. Dusimy aż lekko zmięknie.

Chrupiący kokos:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Na patelni prażymy wiórki kokosowe. Muszą mieć złocisty kolor.

pudding1 (1 of 1).jpg

Składamy pudding 🙂

Do miseczek wykładamy pudding, na wierzchu układamy gruszkę, posypujemy chrupiącym kokosem 🙂

SMACZNEGO!

pudding4 (1 of 1).jpg

Program Ambasadorski : #zdrowaradosczycia.

Redhead Globetrotter.

Dodaj komentarz