Kakaowo – kawowy chlebek bananowy!

Cześć Globetrotterzy 🙂

Co powiecie na kolejny pyszny chlebek bananowy? 🙂

Kakao i kawa to super przyjaciele!

Chlebek bananowy 3 rh.jpg

Składniki na keksówkę:

  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g ciemnego kakao
  • 2 duże rozgniecione banany + 1 na wierzch
  • 180 g cukru
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki zmielonej kawy Costa Rica  (zalane 4 łyżkami gorącej wody) (bez fusów)
  • 2 duże jajka

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż się połączą.

Banany rozgniatamy przy pomocy widelca w osobnej misce. Dodajemy cukier,  rozpuszczone masło oraz śmietanę. Mieszamy aż składniki się połączą.

Jajka wbijamy do masy bananowej. Wlewamy kawę i mieszamy.

Do mokrych składników wsypujemy mieszankę suchych składników, mieszamy (nie robimy tego zbyt długo by ciasto nie wyszło nam gumowate).

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.

Przekrojonego banana kładziemy na wierzch ciasta i lekko dociskamy.

Pieczemy przez 50 minut.

Chlebek bananowy rh.jpg

SMACZNEGO! 🙂

Chlebek bananowy 2 rh.jpg

Post przygotowany we współpracy z kawa.pl

Inspiracja: pinterest

Redhead Globetrotter.

Dodaj komentarz