Cześć Globetrotterzy 🙂
Co powiecie na kolejny pyszny chlebek bananowy? 🙂
Kakao i kawa to super przyjaciele!
Składniki na keksówkę:
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 15 g ciemnego kakao
- 2 duże rozgniecione banany + 1 na wierzch
- 180 g cukru
- 150 g rozpuszczonego masła
- 100 ml śmietany 12%
- 2 łyżki zmielonej kawy Costa Rica (zalane 4 łyżkami gorącej wody) (bez fusów)
- 2 duże jajka
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż się połączą.
Banany rozgniatamy przy pomocy widelca w osobnej misce. Dodajemy cukier, rozpuszczone masło oraz śmietanę. Mieszamy aż składniki się połączą.
Jajka wbijamy do masy bananowej. Wlewamy kawę i mieszamy.
Do mokrych składników wsypujemy mieszankę suchych składników, mieszamy (nie robimy tego zbyt długo by ciasto nie wyszło nam gumowate).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.
Przekrojonego banana kładziemy na wierzch ciasta i lekko dociskamy.
Pieczemy przez 50 minut.
SMACZNEGO! 🙂
Post przygotowany we współpracy z kawa.pl
Inspiracja: pinterest
Redhead Globetrotter.